:
Käyntiosoite Seiskarinkatu 35
20900 TURKU
Puhelin (02) 265 7777
Internet http://www.henrikin.fi/kappeli/
Sähköposti
Kauppakamarin jäsen

Toimiala

Kirkko, nähtävyys

Kuvaus

Kansalaishankkeena rakennettu taidekappeli sijaitsee Hirvensalossa, Turun edustalla olevassa saaressa. Kappeli edustaa kaikkien kristittyjen yhteistä toivoa, ja se on avoinna tutustumista ja hiljentymistä varten kaikille.

Lisätietoa KITEYTETTY PERUSAJATUS KRISTINUSKOSTA

Kappelin takana on ajatus kirkon ykseydestä ja toivosta. Nimi rakentuu kolmesta sanasta, joilla kaikilla on keskeinen teema kappelin perusajatuksessa. Ekumeeninen kertoo hankkeen takana olevasta kahdeksasta kirkkokunnasta, jotka yhdessä pyrkivät kohti kirkon ykseyttä. Taide kappelin nimessä kertoo siitä ajatuksesta, että taiteelle ja kauneudelle on tilaa. Tästä viestivät kappelissa järjestetyt konsertit ja taidenäyttely sekä kappeli itsessään. Arkkitehtuurisesta taideteoksesta kappelin tekee sen kristinuskoon liittyvä ydinsanoma, kurottuminen kohti toivoa.

SUUNNITTELUKILPAILUN VOITTAJA

Pyhän Henrikin ekumeenisen kappelin suunnittelusta järjestettiin kilpailu, jonka voittajaksi valittiin Arkkitehtuuritoimisto Matti Sanaksenahon työ Ikthys, Kala. Kilpailun järjestänyt kappelin kannatusyhdistys oli toivonut löytävänsä suunnitelman, joka ilmentäisi taiteen avulla toivoa ja kirkkojen ykseyttä. Palkintolautakunta luonnehti voittanutta työtä mystiseksi maisemaveistokseksi, joka hallitsee jo kaukaa ympäristöään.

KRISTINUSKON SYMBOLIIKKAA

Kappelin rakennustyöt aloitettiin helmikuussa 2004, ja seuraavan vuoden toukokuussa taidekappeli vihittiin käyttöön. Valmistuneen ekumeenisen taidekappelin muotokieli on selkeästi kirkollinen. Kappeli muistuttaa niin kalaa kuin venettäkin, joista molemmat ovat jakamattoman kirkon alkuajan tunnuksia. Kalan tai veneen kylkiä muistuttavat ulkoseinät on katettu kuparilla, joka hapettuessaan muuttuu vihreäksi ja siten sulautuu ympäröivään metsikköön.

Kappelin symboliikka jatkuu sisälle astuttaessa. Hämärän kappelin alttarille johtaa loivasti nouseva keskikäytävä, jonka alttaripäädyssä valoa tulvii kahden lasireliefin läpi. Molemmat reliefit ovat taiteilija Hannu Konolan käsialaa. Lasireliefeissä on myös kristinuskolle tärkeää sanomaa Jumalan rakkaudesta sekä toivosta.

Lähde: Pyhän Henrikin ekumeeninen taidekappeli
Kauppalehden Menestyjä 2014 Suomalaista laatua, AAA luokitus