:
Käyntiosoite Rantakylänkatu 2
80160 JOENSUU
Puhelin (013) 263 5541
Internet http://www.joensuunevl.fi
Kauppakamarin jäsen

Toimiala

Kirkko, nähtävyys

Kuvaus

Rantakylän seurakunnan moderni kirkko ja seurakuntakeskus sijaitsee Pielisjoen läheisyydessä Rantakylän kadulla. Kirkon edustalla komeilee valkoinen kellotapuli.

Lisätietoa Joensuun pääasiallisin kasvu suuntautui 1970-luvulla Rantakylään, josta kasvoi kymmenessä vuodessa yli 10 000 asukkaan kaupunginosa. Joensuun kirkoista nuorin ja modernin ulkomuodon omaava Rantakylän kirkko on tärkeä kokoontumispaikka Rantakylän alueella. Kirkko edustaa nykyaikaista monitoimikirkkoa, joka toimii samalla myös seurakuntakeskuksena.

KIRKON JULKISIVU JA TILAT

Kirkon edustalla vesialtaassa seisoo komea ja 17 m korkea valkoinen kellotapuli, joka muistuttaa joen törmällä sijaitsevaa Rantakylää. Kellotapulin pronssiset kellot on valmistanut itävaltalainen Pfundner-Grassamayr-valimo. Rakennuksessa on kokonaiskerrosalaa 1 760 neliötä. Kirkon muodot ovat tavanomaisesta poiketen kulmikkaat. Tasakattoisen kirkon runko on tehty vahvasta tereäsbetonista ja kirkkosalin kattorakenne on teräksinen avaruusristikko.

Sisustuksen materiaalina on käytetty vaaleaa kuullotettua mäntyä. 340 paikkaiseen kirkkosaliin voidaan yhdistää seurakuntasali ja kokoushuone. Seurakuntasalissa on istumapaikkoja 180 hengelle ja kokoushuoneessa 40 istumapaikkaa. Kirkko on akustiikaltaan korkealuokkainen ja sen on suunnitellut arkkitehti Alpo Halme.

Kärsivää Kristusta esittävän alttarikrusifiksin on valmistanut taiteilija Uuno Poikonen. Seurakuntalaisten varoin hankittu krusifiksi on materiaaliltaan vaaleaa tammea ja se otettiin käyttöön 23.10.1983. Kirkon seinällä olevan puisen "Aamu"-seinäreliefin on tehnyt kuvanveistäjä Kai Tapper. Kirkkosalin ison yläikkunan "Ilosanoma"-lasimaalauksen on tehnyt taiteilija Raimo Puustinen vuonna 1993. Kirkon 20-äänikertaisten urkujen ulkoasun on suunnitellut arkkitehti Veijo Martikainen.

KIRKON HISTORIA

Kirkon suunnitteli espoolainen Veijo Martikainen. Kirkon rakennustyöt aloitetiin syyskuussa 1980 ja vuoden kestävän rakennusprojektin jälkeen se luovutettiin valmiina seurakunnalle 25.9.1981. Kirkko vihittiin 8.11.1981. Kirkkoherrana on kirkon perustamisvuodesta lähtien toiminut Pertti Kettunen.

RANTAKYLÄN SEURAKUNTA

Rantakylää voidaan sanoa kirkonkyläksi varsinkin sen jälkeen kun oma seurakunta perustettiin ja kirkko rakennettiin. Seurakunnan nimelle suunniteltiin aluksi Utrankoskea, mutta nykyinen nimi tuntui sopivan paremmin, koska kirkko sijaitsee Rantakylän lähiössä. Vuonna 1983 tehtiin seurakuntajako Mutalan, Rantakylän ja Utran alueiden kesken. Ne muodostettiin itsenäiseksi Rantakylän seurakunnaksi, joka toimii yhteistaloudessa Joensuun ja Pielisensuun kanssa.

Rantakylän seurakunnassa on useiden vuosien ajan tarjottu monenlaista toimintaa myös maahanmuuttajille, esim. perheretkiä ja suomenkielen kerhoja.
Kauppalehden Menestyjä 2014 Suomalaista laatua, AAA luokitus