:

Ruuan hinnan kohoaminen ei näy maanviljelijän kukkarossa.

Tiistai 25.09.2007

Maataloustuotteiden hinnat ovat maailmalla korkealla tasolla, lähinnä poikkeuksellisten sääolojen vuoksi, käy ilmi PTT:n raportista. Varsinkin viljojen hinnat ovat nousseet syksyn aikana ennätyksellisen korkealle.

Maataloustuotteiden hintojen nousu yhdessä teollisuuden ja kaupan kasvavien kustannusten kanssa aiheuttaa korotuspaineita myös elintarvikkeiden kuluttajahintoihin, joiden arvioidaan nousevan kotimaassa tänä vuonna 1,8 prosenttia ja ensi vuonna 3,5 prosenttia. Maidon, leivän ja lihan hintojen arvioidaan nousevan ensi vuonna yli 5 prosenttia. Muiden tuotteiden hinnat nousevat selvästi vähemmän tai jopa laskevat.

Suomessa sato on ollut hyvä ja maataloustuotannon määrä nousee selvästi. Vaikka maatalouden yrittäjätulo nousee kuluvana vuonna peräti 20 prosentilla, panoshintojen nousu laskee maatalouden yrittäjätulon hieman viime vuoden alapuolelle.

Kauppalehden Menestyjä 2014 Suomalaista laatua, AAA luokitus