:

Vartiovuoren tähtitorni

Käyntiosoite Tähtitorninkatu 1
20700 TURKU
Kauppakamarin jäsen

Toimiala

Tähtitorni, nähtävyys

Kuvaus

Tähtitorni sijaitsee Vartiovuoren, toiselta nimeltä Vartiovuorenmäen, puiston laella. Puisto rakennettiin 1800-luvun puolivälissä porvariston avustuksella maisemapuistoksi, jossa oli mahdollista harrastaa ajanmukaisia aktiviteetteja, kuten julkista kävelyä ja idyllisten maisemien katselua.

Lisätietoa TÄHTITORNI PUISTON LAELLA

Tähtitorni on osa Vartiovuoren puistoa. Puisto sananmukaisesti rakennettiin, sillä mäelle jouduttiin kantamaan multaa monen vuoden ajan. Myös uusien istutusten kastelu osoittautui vaivalloiseksi, sillä vesi jouduttiin kantamaan istutuksille ämpäreillä. Nykyisin korkeat kerrostalot ja kaupunkirakentaminen peittävät mäeltä ennen avautuneet maisemat. Kesäisenä päivänä hiki kuitenkin virtaa mäen laella olevalle tähtitornille kävellessä.

TÄHTITORNISTA ON MONEKSI

Tähtitorni rakennettiin Turun akatemian tähtitieteelliseksi observatorioksi vuonna 1819 ja se oli Suomen ensimmäinen tähtitieteelliseen tutkimukseen liittyvä rakennus. Rakennuksen suunnitteli aikansa merkittävin arkkitehti C. L. Engel. Vaalea kupolikattoinen tähtitorni toimi tähtitieteellisen tutkimuksen hyväksi vain 12 vuotta, sillä toiminta siirrettiin Helsinkiin akatemian mukana vuonna 1834.

Tähtitornille mietittiin uutta käyttötarkoitusta kaksi vuotta, ja lopulta sinne sijoitettiin Turun ruotsinkielinen merenkulkukoulu. Åbo Navigationsskola toimi Engelin rakennuksessa vuoteen 1967 asti eli 131 vuotta. Tämän jälkeen rakennuksen uudiskäyttöä mietittiin pitkään, ja ehdotuksia tuli käärmetalosta ravintolaan. Lopulta turkulaisten merenkulkijoiden ehdotus merenkulkumuseon perustamisesta tähtitorniin hyväksyttiin. Torni toimii nykyisin myös tähtitieteellisten kokoelmien tilana, joten se ei ole täysin irtautunut alkuperäisestä tarkoituksestaan.

Lähde: Virtual Turku
Kauppalehden Menestyjä 2014 Suomalaista laatua, AAA luokitus